Andreas Fanø

Andreas Fanø

Andreas Fanø, 32 år, uddannet farmaceut i 2016, først ansat i barselsvikariat med bivirkningsrapportering og i dag scientific partner i medicinalvirksomheden Roche i Hvidovre med ansvar for to lægemidler mod lungekræft og et tumoragnostisk lægemiddel, som kan bruges på tværs af kræfttyper med samme specifikke genforandring. Gift og har to børn på otte måneder og fire år. 

En adgang til større indsigt

Andreas Fanø er ansat i lægemiddelindustrien og bidrager som lægemiddelansvarlig til udviklingen af personlig medicin i Danmark. Farmaceuten tager masteruddannelsen i personlig medicin for at få et endnu større indblik og mere viden på området og sætter stor pris på det større netværk, der følger med.

Farmaceut Andreas Fanø arbejder i en branche med meget stort fokus på personlig medicin, så en masteruddannelse i netop det emne lå lige for.

"Der sker rigtig meget på det område. Metoderne, der bruges i udviklingen af personlig medicin, for eksempel inden for genetik og proteiner, bliver hele tiden videreudviklet og forbedret. Samtidig bliver computerne og databehandlingen hele tiden hurtigere, så personlig medicin er virkelig i en rivende udvikling", siger Andreas Fanø.

Han beskæftiger sig allerede med personlig medicin inden for kræft, men vil med masteruddannelsen i personlig medicin gerne have en større forståelse af området og indsigt i, hvordan de forskellige elementer bliver brugt og kan bruges i samspil med hinanden.

"Jeg tager primært masteruddannelsen for at få mere viden om et stort og komplekst område. Jeg arbejder selv med lægemidler mod kræft, men personlig medicin er også relevant inden for andre sygdomsområder".

Udviklingen kræver efter hans opfattelse, at man rykker tættere sammen.

"Vi må erkende, at der er begrænsede ressourcer i vores sundhedsvæsen, både økonomisk og arbejdskraftmæssigt, og der er allerede udbredt mangel på blandt andre læger. Samtidig har vi som samfund og borgere ret høje ambitioner og forventninger til behandlingsniveauet. Derfor tror jeg, vi er nødt at arbejde endnu tættere sammen, for eksempel i flere offentligt-private samarbejder på sundhedsområdet om blandt andet udviklingen af mere innovative lægemidler".

Udvidelse af fagligt netværk

Andreas Fanøs arbejdsgiver betaler hans deltagelse i masteruddannelsen samt den arbejdstid, han bruger på kursusdage. 

"Tidsmæssigt er der en god balance i arbejdsbelastningen, og niveauet for pensum er fint. Jeg er glad for, at det foregår i arbejdstiden, for havde det ligget om aftenen og i weekenderne, ville jeg have haft svært ved at få det til at passe ind i familielivet med to små børn. Det er et stort plus for mig at kunne læse videre, samtidig med at jeg arbejder. Og så passer det mig fint, at kursusdagene er spredt mellem de forskellige universiteter".

Han ser nemlig en stor fordel i at møde kapaciteterne inden for personlig medicin i deres egne forskningsmiljøer.

"Det er fedt at møde forskerne rundt om i landet, for de har alle forskellige holdninger, kulturer og indgangsvinkler. De forskelligheder gør os klogere, tror jeg. Og det er interessant at se de forskellige værktøjer, de bruger i henholdsvis klinik og forskning i forbindelse med personlig medicin".

Nogle af de forskere, der underviser eller holder oplæg på uddannelsen, er allerede samarbejdspartnere i lægemiddelindustrien, mens andre kunne blive det. Så undervisningen er også en udvidelse af hans faglige netværk.

Fordele ved forskelligheder

Formålet med Andreas Fanøs masteruddannelse er, ud over indblik og viden, at få kendskabet udbredt i den organisation, han til dagligt arbejder i, så endnu flere begynder at interessere sig for personlig medicin. Selv sætter han stor pris på de forskellige fagligheder på masterholdet, og hvordan de spiller sammen. 

"Der er i høj grad fokus på tværfaglighed og samarbejde på studiet, og vi har nogle virkeligt spændende diskussioner sammen. Der tages fint hensyn til vores forskellige forudsætninger og niveauer, og undervisningen fungerer også som inspiration, så man selv kan vælge, hvad man vil fordybe sig mere i mellem undervisningen eller efter et afsluttet fag. Nogle af emnerne kan man jo bruge et helt arbejdsliv på at forstå til bunds, men vi får et godt indblik og en forståelse af, hvad det handler om, og hvordan tingene spiller sammen".

For Andreas Fanø er masterholdet en god blanding af fagligheder og brancher. 

"Folk er gode til at byde ind med, hvordan de hver især arbejder med tingene, og vi ligner ikke hinanden alt for meget, selv om de fleste af os allerede arbejder med personlig medicin. Vi har tydeligvis meget forskellige perspektiver på personlig medicin og ser ret forskelligt på, hvad der er væsentligt".

For ham er det interessant at møde de forskellige synspunkter, uanset hvilket emne holdet beskæftiger sig med og diskuterer.

"Lige nu er jeg en lykkelig studerende. Vi er det første hold på godt og ondt, og jeg er spændt på at se, hvordan uddannelsen udvikler sig i de kommende år. Jeg kan sagtens forestille mig, at jeg kunne finde på at supplere med enkelte fag efter endt mastereksamen".

Interview fra december 2021.