Annette Raskov Kodahl

Annette Raskov Kodahl

Annette Raskov Kodahl, 45 år, cand.med. i 2005, ph.d. i 2015, speciallæge i onkologi i 2018, afdelingslæge i brystkræftteamet og klinik for præcisionsmedicin på Onkologisk Afdeling R, Odense Universitetshospital, og klinisk lektor ved Syddansk Universitet. Postdoc en dag om ugen, hvor hun primært forsker inden for brystkræft. Gift og har tre børn i alderen 7-17 år.

Det her bliver fremtiden

Annette Raskov Kodahl er som speciallæge og snart også postdoc så veluddannet, at man ikke skulle tro, at hun også havde behov for en masteruddannelse. Men onkologen har fået sig nogle gedigne aha-oplevelser på studiet og især fået udvidet sit netværk til gavn for både sit kliniske arbejde og sin forskning.

Annette Raskov Kodahl fandt selv frem til masteruddannelsen i personlig medicin, måske via en nyhedsmail, og trods sit høje uddannelsesniveau mener hun bestemt ikke, at hun er overkvalificeret:

"På masteruddannelsen får jeg et spændende indblik i maskinrummet. Før vidste jeg ikke så meget om, hvad der skete, fra jeg indsendte en vævsprøve til analyse, til jeg havde svaret. Jeg har også fået et stort indblik i selve fortolkningen af genomiske data", fortæller hun.

Det indblik klæder onkologen bedre på til at drøfte analysesvarene med sine patienter og kolleger på afdelingen.

Et hastigt voksende felt

Som afdelingslæge i en klinik for præcisionsmedicin sidder Annette Raskov Kodahl i et nationalt tumor board med onkologer, patologer, molekylærbiologer og genetikere fra alle de store hospitaler i Danmark. De mødes hver uge online og drøfter svar på genomiske analyser foretaget på kræftvæv fra patienter i hele landet. Målet er at finde særlige forandringer i gener, som der findes målrettede lægemidler imod, enten godkendte lægemidler eller lægemidler, der testes i kliniske forsøg. På det ugentlige nationale tumor board drøftes patienterne og eventuelle behandlingstilbud på baggrund af den enkeltes genomiske profil.

"Selv om brugen af præcisionsmedicin er hastigt stigende, er den fortsat ny, så den fylder endnu ikke voldsomt meget i uddannelsen af kliniske onkologer. Men det er uden tvivl noget, vi kommer til at arbejde med i fremtiden, da vi også kan se, at et tiltagende antal kliniske lægemiddelforsøg inkluderer patienter med særlige genetiske forandringer", forklarer Annette Raskov Kodahl.

"Jeg tror, det vil føre til, at vi bliver bedre til at udvælge den rigtige behandling til den enkelte patient og forhåbentligt reducere andelen af patienter, der modtager en behandling, som har ingen eller meget begrænset effekt på sygdommen. Det handler både om at finde den mest effektive og for patienten mest skånsomme behandling, så hun eller han undgår en uvirksom behandling, som måske ovenikøbet er fuld af bivirkninger".

I øjeblikket er Annette Raskov Kodahl i gang med sit andet kursus på Master i personlig medicin, hvor hun lærer at forstå mulighederne og begrænsningerne ved mange forskellige teknologier og koblingerne af dem, herunder blandt andet undersøgelse af proteinekspression eller mikroorganismer fra tarmen.

"På den måde er masteruddannelsen også en kæmpe inspirationskilde til fremtidig forskning".

Et nyt netværk

For Annette Raskov Kodahl kan hverdagen godt være en ”lidt nørdet verden”.

"Netværk har afgørende betydning i mit arbejde, så det er enormt vigtigt at møde andre mennesker. Det giver et bredere udsyn i forskningen. Selv om mange af mine medstuderende er læger, er der også nogle inden for helt andre fagområder. Vi ser vidt forskelligt på tingene og stiller hinanden virkelig interessante spørgsmål. Selvfølgelig kan jeg ikke bruge alt det, jeg stifter bekendtskab med på studiet, men det meste giver mig en virkelig god ballast".

Hendes mål med masteruddannelsen er at arbejde videre med præcisionsmedicin og drive feltet frem på sin afdeling, der i 2022 udvider med en fase 1-enhed knyttet til afprøvning af præcisionsmedicin, der vil blive målrettet patienter med en bestemt genetisk variant frem for diagnosen.

"Jeg elsker at lære nyt, og der sker virkeligt meget nyt på det her felt. Noget af det bedste ved masteruddannelsen er det hold, vi er, og det netværk, jeg der har fået".

Med en mand, der pendler til sit job i Roskilde, må Annette Raskov Kodahl ind imellem også trække på sit familiære netværk for at få tilværelsen med job, studie og tre børn til at gå op.

"Jeg har fri på kursusdage, men ikke til forberedelse og opgaver, men har til gengæld en fordel i min akademiske baggrund, der gør det let for mig at gå til stoffet. Men det er ikke sikkert at jeg gennemfører masterstudiet på to år. Måske skal jeg bruge tre år for at få den luft, der får det hele til at hænge sammen".

Interview fra december 2021.